Hans Kongelige Højhed Prins Joachim var ikke mere end ni år, da han fik Schackenborg Slot overdraget af Hans Schack. I dag bruger Prins Joachim og Prinsesse Marie samt deres børn Schackenborg Slot som familiens andet hjem.
Hans Kongelige Højhed Prins Joachim var ikke mere end ni år, da han fik Schackenborg Slot overdraget af Hans Schack. I dag bruger Prins Joachim og Prinsesse Marie samt deres børn Schackenborg Slot som familiens andet hjem.
Schackenborg og Kongehuset er tæt forbundet – både historisk set og i dag. I mange år – før Hans Schack byggede Schackenborg – var området og det gamle Møgeltønderhus kongeligt len, og ligeledes var båndet mellem Schack-slægten og kongehuset en gennemgående rød tråd i århundreders historie. Derfor er det på ingen måde tilfældigt, at Schackenborg vendte tilbage til kongehuset, da den sidste Schack på Schackenborg, lensgreve Hans Schack 6. og hans hustru grevinde Karin, valgte at overdrage slottet og jordbesiddelserne til Prins Joachim. Lensgreveparret var barnløse, og i midten af 1970’erne blev tanken om at overdrage slottet til Prins Joachim offentliggjort, men det blev først stadfæstet i 1978, da prinsen var ni år gammel.
Prins Joachim tilbragte mange stunder på Schackenborg i løbet af sin barndom og ungdom, hvor han blandt andet lærte hver en kringelkrog på slottet at kende og fik overdraget de mange fortællinger og historien om slottet.
Prins Joachim flyttede ind på Schackenborg i 1993. Inden da havde han uddannet sig til landmand og agrarøkonom, så han var klar til at overtage Schackenborgs store og moderne landbrug. Prins Joachim kom med masser af gå på mod og idéer og tog initiativ til mange innovative projekter som f.eks. De fem Gaarde, kødproduktion, produktion af højkvalitetsråvarer og juletræer.
Selvom Schackenborg er en kulturhistorisk perle og et af Sønderjyllands få slotte, havde det gennem årene knebet med vedligeholdelsen, og da Prins Joachim overtog Schackenborg, havde det gamle slot brug for en kærlig hånd.
I forbindelse med ægteskabet mellem Prins Joachim og Prinsesse Alexandra i 1995 fik parret en folkegave, der var øremærket til en gennemgribende istandsættelse af især Schackenborgs ydre. Det første store projekt var at genetablere Schackenborgs hovedakse. Arbejdet var inspireret af et dørstykke på slottet, der viser hele anlægget omkring 1760. Det smukke barokanlæg fremstod med to akser, der krydser hinanden vinkelret, og med den omfattende genetablering af hovedaksen vendte Schackenborg tilbage til dette udtryk. Genetableringen omfattede bl.a. hele parkanlægget, istandsættelse af sydbroen ved porthuset samt opførelse af en ny bro ved adgangsvejen fra øst.
Også Schackenborgs ydre mure fik med Folkegaven et både nødvendigt og tiltrængt løft. Facaden blev istandsat, og tagene blev omlagt. Især tagenes istandsættelse var et meget stort projekt, der bl.a. omfattede ommuring af skorstenspiber samt nedtagning og restaurering af kviste. Også det gamle porthus gennemgik en omfattende restaurering.
Sydfløjen på det smukke slot er indrettet som privat bolig for prinseparret og deres familie, og du skal derfor ikke blive overrasket, hvis du ser medlemmer af den kongelige familie, når du besøger Schackenborg.
Foto: Steen Brogaard – Kongehuset
I Schackenborgs have står fire helt særlige og smukke træer, som Prins Joachim har fået plantet på hver af sine fire børns fødselsdage. Da prinsen jo ikke er herre over præcis, hvornår et barn fødes, har han derfor i god tid inden hver fødsel både valgt træet og dets placering, så alt var klart, når dagen kom.
Hvert barn har sit eget træ.
Prins Nikolais træ er en blodbøg, der blev plantet 28. august 1999.
Da prins Felix kom til verden 22. juli 2002, blev der plantet et smukt tulipantræ.
Syv år efter – 4. maj 2009 – plantede han et akacietræ, da Prins Henrik blev født.
Det sidste træ i haven blev sat i jorden 24. januar 2012. Det er Prinsesse Athenas canadiske løn, der fra midten af september hvert år står i helt skarpe røde farver i Schackenborgs have.