Da Hans Schack døde af sygdom den 27. februar 1676, blev han begravet under stor pomp og pragt i Trinitatis kirke i København, som det sig hør og bør for en af Danmarks største feltherrer. Han efterlod sig en fornem arv i form af grevskabet Schackenborg og cirka 2.500 tønder land, der i de følgende mange hundrede år og generationer blev beboet og drevet af Hans Schacks efterkommere.
Schackenborg gik først i arv til Hans Schacks søn Otto Didrik Schack, der som sin far var tæt knyttet til det danske kongehus. Otto Didrik døde dog allerede i 1682, hvorefter hans enke Sophie Dorothea Schack overtog administrationen af Schackenborg. Hun forskønnede Schackenborg og fik bl.a. anlagt parken syd for Schackenborg ved vejen ind til Møgeltønder.
Og sådan fortsatte historien sin gang på Schackenborg, hvor hver generation satte sit eget præg på slottet og området. Nogle efterlod sig større aftryk i historien end andre – bl.a. Hans Schack 2., der fik tilnavnet Sølvarmen, da han mistede en arm i kamp, og fik en protese af sølv. Hans enkegrevinde Anna Sophie Schack fik tilnavnet Den Onde Grevinde, på grund af en usædvanlig hård fremfærd over for en uønsket svigerdatter samt sin stejle og hårde ledelse af driften af Schackenborg. Men på trods af det lidet smigrende øgenavn var der her tale om en af Danmarkshistoriens stærke kvinder, der ved sin død var en af landets Danmarks største jordbesiddere.
Hans Schack 5. blev en anerkendt ægyptolog og en dygtig fotograf. Det var også ham, der i 1870’erne gennemførte Schackenborgs overgang fra arvefæste til ejendom og købte flere ejendomme til godset. Hans søn, lensgreve Otto Didrik Schack 5., spillede en stor og vigtig rolle i en vanskelig periode i Schackenborgs og Sønderjyllands historie, nemlig i årene, hvor Sønderjylland blev en lille og fjern provins i det stortyske kejserrige.
Otto Didrik Schack 5. havde stor forståelse for det tyske mindretal, der med den nye grænsedragning nu var blevet dansk. I alle henseender arbejdede Otto Didrik Schack for at skabe afspændinger i grænselandets modsætninger, og han var en højt respekteret amtmand for Tønder frem til sin død i 1949.
Den sidste Schack på Slottet Schackenborg blev Hans Schack 6., som det tredje barn og eneste søn af Otto Didrik Schack. Hans Schack var gift med Karin Grethe Olsen, og da de ingen børn fik, overdrog Hans Schack 6. i 1978 slottet til Hans Kongelige Højhed Prins Joachim – da prinsen var blot ni år gammel. Hans Schack døde 70 år gammel i 2000. Han blev begravet på Møgeltønder Kirkegård.